Duhovna formacija

Duhovna formacija i izgradnja nalazi se u srcu svećeničke izgradnje i u središtu je budućeg svećeničkog identiteta i poslanja. Cilj programa duhovne izgradnje je pomoći bogoslovima da nauče živjeti u intimnom i stalnom zajedništvu s Isusom Kristom, neprestano tražeći njegovo prijateljstvo (Pastores dabo vobis 45-46).


Da bi bogoslovi mogli ostvariti ovaj cilj, CBS im pruža neophodnu pomoć u osobi duhovnika i bogatstvom duhovnih sadržaja. Budući je zajedništvo s Bogom dar i plod sakramenata, u središtu svega bogoslovnog života nalazi se liturgijski odgoj u punom smislu životnoga ucjepljenja u vazmeno otajstvo Isusa Krista nazočnog i djelotvornog u sakramentima Crkve. Zato je za duhovnu izgradnju bogoslova od posebne važnosti djelotvorno sudjelovanje u otajstvima Crkve, osobito putem svakodnevnog euharistijskog slavlja, što je najbitniji trenutak u danu, i slavlja liturgije časova.

 

Neizostavno je i redovito slavlje sakramenta pomirenja koji bogoslove posebno odgaja za krepost pokore odakle izvire istinski smisao nutarnje stege, duh žrtve i odricanja, prihvaćanje patnje i križa (PDV 48). Bitni čimbenik duhovne izgradnje je dnevna privatna molitva i molitveno čitanje i razmatranje Božje riječi; čitanje duhovne literature; pobožnost Blaženoj djevici Mariji, a posebno molitva krunice; dani povučenosti i godišnje duhovne vježbe; mjesečne duhovne obnove i periodična hodočašća.

 

Duhovna izgradnja uključuje i odgoj za skromnost i nesebično služenje drugima u kojima tražimo Krista, naročito u siromašnima, djeci, bolesnima, grešnicima i nevjernicima. Svaki svećenički kandidat se stoga odgaja da bude čovjek ljubavi. U perspektivi ljubavi nalazi se i odgoj za poslušnost, siromaštvo i samoodricanje (PDV 49). Posebna se pozornost posvećuje pripremi budućeg svećenika kako bi mogao poznavati, poštivati, ljubiti i živjeti celibat u njegovoj istinskoj naravi i pravim ciljevima (PDV 50).

Please publish modules in offcanvas position.