Pastoralna formacija

Pastoralna izgradnja ide za tim da svećeničke kandidate izgradi kao prave pastire duša, osposobljene za dioništvo u ljubavi Krista Dobroga Pastira (Pastores dabo vobis 57). Svećeničkim kandidatima se stoga nudi iskustvo kršćanskog služenja koje se prvenstveno usredotočuje na služenje vlastito svećeničkoj službi.


Oni se tako pripravljaju za službu riječi, za službu bogoštovlja i posvećivanja, te za službu pastira (PDV 57). Cjelina tih i ostalih pastoralnih djelatnosti odgaja budućeg svećenika živjeti svoje poslanje "vlasti" u zajednici kao "služenje", udaljujući se od svakoga očitovanja vlasti koja nije uvijek i jedino opravdana pastoralom ljubavi (PDV 58). Program pastoralne izgradnje u CBS-u tako je uređen da omogući bogoslovima susresti se sa širokim područjem pastoralnih situacija karakterističnih za društveno-kulturno ozračje u kojemu će oni djelovati, ohrabriti ih na razmišljanje o tim iskustvima u svijetlu razvoja njihova teološkog razumijevanja i vlastitog rasta, i osposobiti ih za posebne pastoralne i liturgijske vještine potrebne za djelotvorno služenje Crkvi u ovom povijesnom trenutku.

 

Tijekom razdoblja liturgijsko-pastoralne izgradnje bogoslovi CBS-a upoznaju se sa različitim oblicima liturgijskog i pastoralnog djelovanja na sustavnoj teološko-intelektualnoj razini i na iskustvenoj razini sudjelujući u različitim socijalnim djelatnostima (posjeti bolesnicima, rad u caritasu, volontiranja u staračkim domovima i ustanovama za osobe sa posebnim potrebama i dr.) i župnim pastoralnim djelatnostima (liturgijske službe, župne kateheze, rad sa različitim dobnim skupinama i dr.) kako bi se naposljetku osobno mogli identificirati sa apostolskom misijom Katoličke Crkve.

Please publish modules in offcanvas position.