Ispovijed vjere i obećanja kandidata za đakonat

Večeras, u kapeli Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, dvojica naše braće bogoslova- kandidata za đakonat Splitsko-makarske nadbiskupije – Luka Stipinović i Gabrijel Kamber svečano su ispovjedili svoju katoličku vjeru i položili obećanja

, kako zahtijevaju kanonski propisi.

Za vrijeme euharistijskog slavlja kojeg je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u koncelebraciji s odgojiteljima, Luka i Gabrijel potvrdili su da bez ikakve izvanjske prisile i straha, svjesno i slobodno žele primiti sveti red đakonata vjerujući da ih je Bog zaista pozvao, da su svjesni svih prava, dužnosti i poteškoća koji su pred njima, da dobro shvaćaju smisao i značenje zakona celibata kojeg će do kraja života vjerno obdržavati. Također su obećali poslušnost zakonitoj crkvenoj vlasti u svemu što naredi u skladu sa Zakonikom kanonskoga prava i drugim crkvenim zakonima i propisima.

Uvodeći zajednicu u misno slavlje, nadbiskup je sve pozvao na zahvalnost, prispodovši bogosloviju vrtu u kojem se Božjom milošću rađaju plodovi zvanja. U homiliji se osvrnuo na Božju riječ dana (Otk 4,1-11; Ps 150,1-6; Lk 19,11-28) pozvavši kandidate na zahvalnost i „odlaganje vlastitih životnih vijenaca pred prijestolje Gospodnje“. Razlomivši riječ Lukinog evanđeoskog ulomka nazočnima, nadbiskup je, naglasivši evanđelistovo razlikovanje dvaju naziva za židovsku prijestolnicu – Jeruzalem (sveti naziv) i Hijerosolim (poganski naziv) , pozvao kandidate da žive eshatologiju već u sadašnjosti, da se preispitaju u perspektivi kojeg grada (svetog ili poganskog) žive već ovdje na zemlji, te je pozvao je bogoslove i buduće đakone da umnože svoje „mne“, svoje talente kao oni koji su „pozvani u radosti uvećavati glavnicu Kraljevstva Božjeg“. „Stalnost čekanja Gospodina je zapravo stalnost njegove prisutnosti“ primjetio je nadbiskup, jer zapravo „On je onaj koji nas strpljivo čeka i daje šansu“ za rast, napredak i plod.
Kandidatima za đakonat nadbiskup je poklonio nove sveske Božanskog časoslova, pozvavši ih da ih što prije „uprljaju“ i pohabaju neumornom molitvom, primjetivši kako svesci imaju težinu „kao i svaki ljudski poklon, dok je Božji dar uvijek lagan čovjeku“.

Đakonsko ređenje održat će se na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju 20. studenoga u 10 sati u splitskoj prvostolnici.

Please publish modules in offcanvas position.