Kandidatura

Danas smo dobili nove kandidate za đakonat i prezbiterat!

Predvodeći predvečer euharistijsko slavlje u našoj kapeli splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić primio je kandidaturu petorice braće bogoslova na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije (Ante Lončarević, Ivan Odrljin, Mirko Šakić, Nikola Šakić, Slavko Volarević) te jednog brata bogoslova na naslov Dubrovačke biskupije (Ilija Saulović).
U homiliji nadbiskup se osvrnuo na evanđeoski tekst (Mt 7, 7-12) i prigodno je primjetio kako su tu na ovom našem euharistijskom slavlju prisutni različiti stupnjevi službi; od onih krštenih i krizmanih, preko kandidata za đakonat i prezibterat, lektora, akolita, pa do đakona, prezbitera i biskupa, a svimamje zajednička jedna služba: služba Isusu Kristu, Spasitelju čovjeka. Evanđeoskim tekstom, primjetio je nadbiskup, dominiraju tri glagola: ištati, tražiti, kucati. „Čovjek je živ upravo dok traži, želi, živ je u svojim željama. Njegova zadać je sebe upoznati, otkirvati svoju tajnu, provjeriti svoje želje... Što želim?-treba se upitati. Nešto potrošno, trenutno? Teže li naše želje zabeskonanim, tražimo li ono bitno, što ima ploda, što nas mijenja? Tražimo li Kraljevstvo? A kako tražiti? S ljubavlju, s povjerenjem.“ Gospodin nam, primjetio je nadbiskup, želi svratiti pozornost na činjenicu da gubimo povjerenje u Njega, ostajemo u vrtlogu života. „A Gospodin nas želi pripraviti da postanemo sinovi u molitvi. Hebrejska riječ „sin“ i „kamen“ imaju isti korijen; ako nisam sin srce mi je kameno. Nije dovoljno ne činiti zlo drugome, niti čak ni činiti drugome što bih želio da on meni čini. Samo je ljubav u djelovanju dostatna, i ona je u srži službi kandidature, lektorata i akolitata“, zaključio je nadbiskup.
Svečanost se nastavlja u subotu ujutro kada će naši kandidati primiti lektorat zajedno sa starijom braćom lektorima koji će primiti akolitat.
Pridružite nam se u slavlju i molitvama!

 

Please publish modules in offcanvas position.