Lektorat i akolitat

Predvodeći jutros euharistijsko slavlje u našoj kapeli u kojem su uz bogoslovnu zajednicu sudjelovali članovi naših obitelji, rodbina, znanci i župnici, naš splitsko-makarski otac nadbiskup msgr. Marin Barišić podijelio je službe lektorata i akolitata braći bogoslovima.
Službu lektorata primila su šestorica braće koja su pred dva dana primila status kandidata za đakonat i prezbiterat; na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije njih petero (Ante Lončarević, Ivan Odrljin, Mirko Šakić, Nikola Šakić, Slavko Volarević) te jedan na naslov Dubrovačke biskupije (Ilija Saulović). Službu akolitata primila su sedmorica braće na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije:(Pero Badrov, Domagoj Durdov, Jure Lovrinčević, Andrej Marić, Dino Prkut, Vladimir Smoljo i Ivan Zovko) te dvojica braće na naslov Dubrovačke biskupije (Robert Karačić i Tonći Ante Prizmić).

Nadbiskup se u homiliji osvrnuo na evanđeoski tekst (Lk 7, 36-50) i pozvao nove lektore i akolite da znaju kao žena iz Evanđelja Gospodinu služiti razdajući mu od onog najdubljeg vlastitog što oni jesu (suze) i ono najdragocjenije što posjeduju (alabastrena posudica nardove pomasti), , ne štedeći sebe i dajući se do kraja; da kao ona nauče „čitati“ Gospodina i „očitovati“ ga u službi lektorata i pratiti ga kamo god On ide u službi akolitata, nikada pod prisilom već prema Božjem slobodnom pozivu: Možeš, ako hoćeš. Čestitavši novim lektorima i akolitima primanje tih vrijednih službi stolu Gospodnjem i stolu Crkve, i poklonivši im prigodno svezak Dokumenata Drugog Vatikanskog koncila, nadbiskup im je uručio prigodne poklone: Jeruzalemsku Bibliju i svezak Dokumenata Drugog Vatikanskog Koncila.

Misnom slavlju i ceremoniji podjele službi lektorata i akolitata uslijedio je svečani susret u Velikoj dvorani Centralnog bogoslovnog sjemeništa, u kojoj su se odgojitelji i bogoslovi nagovorima, scensko-glazbenim prikazima i prigodnim filmom potrudili živo dočarati roditeljima i župnicima svakodnevnicu svoga života i pripreme za svećeništvo i rast u svetosti unutar njihove nove, velike obitelji - bogoslovije. Po završetku svečanog misnog slavlja, druženje je nastavljeno u opuštenom i slavljeničkom tonu u blagovaonici bogoslovije.
Čestitamo braći!
Pozivamo Vas da molite za njih!

Please publish modules in offcanvas position.